<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

Video-sollicitatiegesprek:  8 tips van onze Consultants

4 min leestijd
Lieke van G
Lieke van G op 09 juni, 2020

Door de coronacrisis zit het videobellen bij Luke in de lift. 90% van de sollicitatiegesprekken worden nu via videobellen gedaan. Voor de crisis was dit slechts 5%. Naast de veiligheid die we op deze manier voor zowel de kandidaten als onze eigen medewerkers waarborgen, gaan de processen ook sneller. Kandidaten werken vanuit huis en plannen makkelijker een afspraak met een van onze Recruitment Consultants. Dit zorgt ervoor dat Luke sneller dan daarvoor een kandidaat bij een organisatie plaatst.

Met de ervaring van de afgelopen maanden kunnen we bij Luke stellen dat virtuele sollicitatiegesprekken een aantal uitdagingen met zich mee brengen, voor zowel de kandidaat als voor onze consultants. Bijvoorbeeld de scherpte van je camera, het geluid en het licht. Het zijn zaken die bepalend zijn voor de manier waarop je overkomt. Onze Recruitment Consultants geven hieronder 8 tips over hoe je jouw volgende video-sollicitatiegesprek tot een succes maakt. 

#1 Vermijd technische problemen
Voorbereiding op een video-sollicitatiegesprek is net zo essentieel als een face-to-face sollicitatiegesprek. Zorg dat je weet welke software je nodig hebt voor het videobellen en dat je dit al eens oefent vóór het video-sollicitatiegesprek. Je wilt voorkomen dat de eerste minuten van het sollicitatiegesprek enkel benut worden voor vragen als: “Zie je mij?” en “Hoor je mij nu wél?” Dit verstoort de concentratie en heeft een negatieve invloed op het gesprek. Daarnaast adviseert Saskia Lolkema, Managing Partner bij Luke om vooraf te checken of de batterij van je laptop/mobiel volledig zijn opgeladen en houdt de oplader voor de zekerheid aangesloten. Op deze manier verloopt het gesprek soepel zonder onderbrekingen in de technologie.

#2 Zorg voor een goede wifi-connectie
Een goede wifi-connectie is belangrijk voor een vlekkeloos video-sollicitatiegesprek. Een vertraging of bevriezing van het scherm onderbreekt de gespreksstroom. Paulien Knuppel, Recruitment Consultant bij Luke, adviseert om ergens anders een geschikte plek te vinden om het video-sollicitatiegesprek te doen, mocht de wifi-verbinding thuis twijfelachtig zijn.

#3 Zorg voor een rustige plek
Wanneer je start met een videosollicitatie, zorg dan dat je op een rustige plek zit. Tijdens het videobellen is het soms lastig om elkaar goed te verstaan vanwege de vertraging die zich tussen de consultant en de kandidaat plaatsvindt, geeft Managing Recruitment Consultant Robin Dennie aan. Het is daarom belangrijk om achtergrondgeluiden te minimaliseren.

#4 Zorg voor een rustige achtergrond
Onderschat het belang van een geschikte achtergrond niet. Een rommelige keuken op de achtergrond, een huisgenoot die met zijn ochtendjas voorbij komt of een achtergrond alsof je op de Bahamas bent, komt afleidend en onprofessioneel over, aldus Senior Consultant Tjeerd den Hartog. 

#5 Zorg voor goed licht
Tijdens een video-sollicitatiegesprek is het belangrijk dat wij duidelijk zicht hebben op de kandidaat. Recruitment Consultant Jacoline van Lavieren, geeft de voorkeur aan natuurlijk daglicht om gezichtsuitdrukkingen duidelijk te kunnen zien. Voorkom felle bureaulampen in het gezicht of de camera. 

#6 Kleed je zoals je op een echte sollicitatie zou doen
Nu we massaal thuiswerken, wordt de gestreken blouse regelmatig ingeruild voor een fijn zittende trui of een t-shirt. Maar als het gaat om een video-sollicitatiegesprek, is het nog steeds belangrijk om jezelf te kleden alsof je een persoonlijk interview zou hebben. Mocht je om welke reden dan ook moeten verhuizen van plek, komt de verschijning van een joggingbroek onprofessioneel over, aldus Danielle van Gaal, Recruitment Consultant bij Luke.

#7 Zorg voor een ontspannen houding
Controleer jezelf kort wanneer de camera voor het eerst wordt ingeschakeld, maar richt je aandacht vervolgens op de camera. Het is verleidelijk om naar het scherm te blijven kijken, maar probeer toch oogcontact te maken, aldus Recruitment Consultant Valerie Margry. Daarnaast is een ontspannen houding belangrijk. Een voorovergebogen houding in je laptop, komt niet ontspannen en uitnodigend over. 

#8 Neem ook de tijd om even te praten over “koetjes en kalfjes”
Tijdens een face-to-face sollicitatiegesprek is het moment wanneer je samen naar de ruimte loopt waar het sollicitatiegesprek plaatsvindt het perfecte moment om even over “koetjes en kalfjes” te praten, bijvoorbeeld hoe ze naar de plaats van bestemming zijn gekomen, over het weer, etc. Helaas valt dat moment tijdens een video sollicitatiegesprek weg. Tóch zijn die momenten belangrijk om er in te houden, adviseert Recruitment Consultant Jip Steenbrink. “Zeker op het begin is het belangrijk om het gesprek met zo’n moment te starten, om het ijs te breken voor zowel de consultant als de kandidaat.” Op deze manier wordt het gesprek makkelijker ingeleid en persoonlijker.  

Bij Luke kun je het gehele sollicitatieproces per video doorlopen. Mocht je het nodig vinden om tóch persoonlijk af te spreken, respecteren wij deze keuze en organiseren we een gepast persoonlijk sollicitatiegesprek. Uiteraard op afstand. Ben je opzoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk onze vacature pagina of neem contact op met Saskia Lolkema, Managing Partner. +31 6 533 359 87 of saskialolkema@luke.nl.

TAGS: