<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

Waar kijken recruiters naar in hun zoektocht naar de perfecte kandidaat?

2 min leestijd
Luke Recruitment
Luke Recruitment op 19 juni, 2023

De huidige arbeidsmarkt is historisch krap en bedrijven staan te springen om nieuw personeel. Dit betekent ook dat kandidaten de banen voor het kiezen lijken te hebben. Toch werkt dat in de praktijk nog wel eens anders. Wij vertellen je de belangrijkste punten waar recruiters naar kijken in het selectie proces en hoe jij je perfect kan voorbereiden op je volgende sollicitatieproces.

Relevante vaardigheden en ervaring

Recruiters letten op verschillende cruciale aspecten bij het selecteren van de ideale kandidaat. Ze kijken naar relevante vaardigheden en ervaring van de kandidaat, met, tijdens het ‘searchen’, specifieke aandacht voor trefwoorden en termen die aantonen dat ze geschikt zijn voor de functie. Denk hierbij aan specifieke computer programma’s, CRM systemen of cursussen die je hebt gevolgd. Uiteraard wordt ook de academische achtergrond van de kandidaat meegewogen, inclusief de relevantie van behaalde diploma’s. Daarnaast is het ook waardevol om andere activiteiten zoals vrijwilligerswerk, voorzitter van een vereniging en externe projecten te benoemen. Zo kan je laten zien dat je bijvoorbeeld creatief of ondernemend bent.

Soft skills

Soft skills spelen ook een belangrijke rol in het selectieproces. Recruiters zijn op zoek naar kandidaten met sterke communicatieve vaardigheden, teamwork, leiderschap, probleemoplossend vermogen en aanpassingsvermogen, wat we bij Luke ook wel ‘learning agility’ noemen. Het tonen van concrete voorbeelden waarin deze vaardigheden zijn toegepast, vergroot de kansen van jou als kandidaat. Highlight bijvoorbeeld een prestatie in een vorige functie of benoem een concreet probleem dat je hebt opgelost. Meetbare resultaten en impact zullen de aandacht trekken van een recruiter.

Culturele fit

Recruiters willen er zeker van zijn dat een kandidaat goed in de bedrijfscultuur past, wat maakt dat het in de wereld van nu een doorslaggevende factor is. Hierbij wordt gekeken naar waarden, houding en gedrag die overeen moeten komen met die van de organisatie. Kandidaten moeten zich bewust zijn van de bedrijfscultuur en tijdens het sollicitatieproces laten zien dat ze hier bij aansluiten. Bij Luke maken we gebruik van een cultuurscan in de vorm van een vragenlijst waardoor we voor zowel de opdrachtgever als de kandidaat de perfecte match maken.

Conclusie:

Samengevat kijken recruiters naar relevante vaardigheden, ervaring, academische achtergrond, soft skills en culturele fit. Het is essentieel voor kandidaten om zich bewust te zijn van deze aspecten en ze te benadrukken in hun sollicitatie. Door de juiste informatie te verstrekken en voorbeelden te geven die hun geschiktheid en passendheid aantonen, kan jij als kandidaat je kansen vergroten.

Meer weten over learning agility of het recruitment proces bij Luke? Neem contact met ons op.

TAGS:
Luke Recruitment
Luke Recruitment - Dare To Grow