<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

Snel afgeleid tijdens het thuiswerken? 6 tips voor meer focus!

3 min leestijd
Lieke van Grinsven
Lieke van Grinsven op 10 februari, 2021

Sinds maart zijn de meeste mensen genoodzaakt om thuis te werken. Met een strenge lockdown, een avondklok en weinig sociale contacten, wordt het ons momenteel niet makkelijk gemaakt. Toch lopen de deadlines van het werk gewoon door en moeten er doelen behaald worden. Een uitdaging. Helemaal als je snel bent afgeleid tijdens het thuiswerken. Ad-hoc reageren op e-mails van je collega's, een rommelig huis/bureau, een volle wasmand, je smartphone en social media: de afleiding ligt continu op de loer. Laat dit je laatste afleiding van vandaag zijn en ga aan de slag met de onderstaande 6 tips zodat je gefocust aan de slag gaat en eindelijk die berg werk verzet!

Zorg voor een opgeruimd bureau

Een schoon en opgeruimd bureau zorgt voor rust in je hoofd en helpt je om te focussen. Leg enkel de spullen die je nodig hebt op je bureau (lees: PC, extra scherm, agenda, pen, notitieblok en uiteraard een kop koffie) zodat je niet wordt afgeleid door andere prikkels. Zorg naast een opgeruimd bureau ook voor een comfortabele werkplek met veel licht.  

Stel prioriteiten

Je kunt je pas écht goed concentreren op je werk zodra je weet waar die dag je prioriteit ligt. Neem daarom aan het begin van je dag even de tijd om alles op een rijtje te zetten. Wat moet vandaag echt af en wat kan eventueel later? Stel doelen, maar plan ruim om te voorkomen dat je om de haverklap start met een nieuwe klus die je op je onhaalbare to-do lijst hebt genoteerd. 

Check je mailbox op vaste momenten

Het is verleidelijk om op elke e-mail die binnenkomst ad-hoc te reageren. Maar dit is niet bevorderend voor je productiviteit. Check je mailbox daarom op vaste tijdstippen zodat je tussendoor kan focussen op de taken die echt af moeten die dag. Bijvoorbeeld om 09:00, 13:00 en 16:30. Dit geeft rust.

Werk in blokken

Er is veel onderzoek gedaan naar methodes om productiever te werken en afleidingen tegen te gaan. De 'pomodorotechniek' is er daar een van. Met deze techniek werk je in concentratieblokken van 25 minuten waarbij je met volle focus aan één taak werkt. Daarna neem je vijf minuten pauze en dan start je met een nieuw blok. Ideaal tegen uitstelgedrag! Zet een timer aan en ga er voor.

De 'Niet storen' modus

Het is verleidelijk om bij elke pop-up op je smartphone even te kijken, je social media te checken of mee te luisteren met wat er op de radio wordt verteld. Maar je concentratie wordt er niet beter op! Schakel al je afleidende apparaten uit of zet ze op de 'niet storen' modus. Mocht je toch beter presteren met wat achtergrond geluid, zet dan een concentratie afspeellijst op via Spotify. 

Plan leuke ontspan-momenten

Het is belangrijk om een goede concentratie te hebben tijdens het thuiswerken, maar zorg ook voor leuke ontspan-momenten. Die leuke ontspan-momenten waarop je even je hoofd leeg maakt, zorgen ervoor dat je scherp blijft en dat je tijdens het werken ergens naar uit kunt kijken. Juist nu moeten we het hebben van die kleine geluksmomenten; een frisse neus halen in de natuur, jezelf trakteren op een coffee/lunch to go bij je in de buurt. Gun je ogen op een aantal momenten per dag rust. Daarnaast is het ook belangrijk om sociaal in contact te blijven met collega's. Dit kan door middel van digitale borrels, maar ook een interactieve app als de 'ommetje-app' waarin je elkaar uitdaagt om elke dag even een frisse neus te halen. Als je weet dat er iets leuks op je wacht, werk je ook productiever.

Meer informatie
Binnenkort een sollicitatiegesprek vanuit je home-office? Lees dan onze tips voor het solliciteren op afstand. 

TAGS: