<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

Waarom je juist nu moet investeren in duurzame inzetbaarheid?

4 min leestijd
Lieke van G
Lieke van G op 14 oktober, 2020

Nu het thuiswerken de norm is, is het juist nu belangrijk om te investeren in de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Ondanks dat de meesten inmiddels hun weg hebben gevonden in het thuiswerken, heeft langdurig thuiswerken wel degelijk een grote impact op de organisatie en je medewerkers.

Uit het werkgeluk Data Rapport van 2DAYSMOOD blijkt dat het werkgeluk in Nederland tijdens de corona crisis gedaald is in vergelijking met vóór de corona crisis in 2019. Ook blijkt dat goede sociale relaties met collega’s de belangrijkste drijfveer is voor werkgeluk. Terwijl dit nu het hardst wordt geraakt. Naast werkgeluk, staat ook de werk- en privébalans op z’n kop. Mensen nemen te weinig pauzes, werken vaker over en bewegen daardoor minder. Doordat niet iedereen thuis beschikt over een ergonomische stoel met een goed afgesteld bureau, kunnen er snel fysieke en mentale klachten ontstaan. 

Tijdens het thuiswerken valt ook de reistijd weg, dit is voor medewerkers vaak een positieve bijkomstigheid maar biedt ook meer tijd voor reflectie. Mensen gaan zich eerder afvragen: Haal ik nog de juiste energie uit mijn werk? Heb ik nog wel genoeg uitdaging? En voel ik me nog verbonden met de organisatie? Zodra mensen zich minder verbonden voelen en minder werkplezier ervaren, wordt de kans groot dat mensen eerder ingaan op een aanbod van recruiters of zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging. Bij Luke merken we dat, sinds de corona crisis, mensen eerder open staan voor een aanbod en het ook gemakkelijker is om met kandidaten een virtuele sollicitatie in te plannen.

Als werkgever wil je dit natuurlijk voorkomen. Daarom is het als organisatie juist nu belangrijk om te investeren in duurzame inzetbaarheid van je medewerkers zodat zij zich fit, maar zich ook verbonden blijven voelen. Hieronder geven we je 5 tips om je medewerkers juist nu duurzaam te blijven inzetten

1. Ga in (digitaal) gesprek met je medewerkers

Duurzame inzetbaarheid begint bij een oprecht en persoonlijk gesprek. Tijdens een persoonlijke teams meeting met je collega's, is naast het bespreken van werk gerelateerde zaken, ook belangrijk om aandacht te besteden aan persoonlijke zaken. Hoe gaat het écht met je? Hoe is de thuissituatie? Ben je nog steeds gemotiveerd om je werk te doen? Mis je nog bepaalde kennis of vaardigheden waarbij we je kunnen helpen ontwikkelen? Deze vragen zijn dan ook van essentieel belang. Op deze manier creëer je naast verbinding, ook inzicht in de vitaliteit van je medewerkers en of jij als werkgever ze ergens bij kan helpen.

2. Laat je medewerkers meedenken en stel samen doelen
Je manier van leidinggeven heeft ook invloed op de inzetbaarheid van je medewerkers. Daarvoor is het belangrijk dat je medewerkers laat meedenken en betrekt bij de gang van zaken binnen je organisatie. Organiseer bijvoorbeeld brainstormsessies waarin je de doelstellingen omtrent duurzame inzetbaarheid bespreekt, maar geef medewerkers ook de vrijheid om zelf met nieuwe ideeën en duurzame initiatieven te komen. Ook kan een anoniem medewerkerstevredenheid enquete goede inzichten geven om de betrokkenheid en vitaliteit van je medewerkers in kaart te brengen.

3. Stimuleer beweging & een gezonde levensstijl

Uit een onderzoek van het RIVM in 2019 zaten Nederlandse mannen dagelijks gemiddeld 9,0 uur. Voor vrouwen was dit 8,8 uur. Ook in vergelijking met andere Europese landen, is Nederland een kampioen in zitten. De zituren zijn met het thuiswerken alleen nog maar meer geworden. Moedig je team dus aan om bijvoorbeeld een #stappenchallenge aan te gaan om minimaal 10.000 stappen per dag te zetten. Een mooie stok achter de deur om de calls vanaf nu wandelend door het huis of door de tuin te doen. Organiseer met elkaar digitale bootcampsessies of motiveer elkaar om tijdens #Stoptober een maand lang niet te roken. Allerlei initiatieven die bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Wél is het belangrijk dat dit gedragen wordt binnen de gehele organisatie en dus ook top-down gecommuniceerd en aangemoedigd wordt. Op deze manier blijft je team fit en zorgt het voor verbinding. 

4. Zorg voor een goed arbobeleid
8 uur lang op een houten stoel, gekromd achter de laptop aan de keukentafel. Zo zitten er veel thuiswerkers er momenteel bij. Op kantoor staan ergonomische stoelen en verstelbare bureaus, maar thuis ontbreken vaak deze faciliteiten en krijgen medewerkers sneller rug- of nekklachten. Een goed arbobeleid voorkomt dat je medewerkers vroegtijdig uitvallen. Wees je daarom bewust van de aanwezige risico’s en probeer problemen voor te zijn. Laat dus iemand thuis langskomen  voor een thuiswerkcheck en, biedt wanneer nodig, extra faciliteiten aan zoals een goede stoel, een groot computerscherm en een extern toetsenbord. Aangezien de kantoorpanden nu toch leeg staan, kun je als werkgever er dus voor kiezen om de faciliteiten van kantoor tijdelijk bij mensen thuis te bezorgen. 

5. Investeer in opleiding en ontwikkeling

Naast gezonde en vitale medewerkers, is het ook belangrijk dat medewerkers nog steeds de juiste uitdaging vinden in hun werk. Als organisatie is het belangrijk dat je jezelf aanpast aan de ontwikkelingen in de markt. Dat betekent ook dat je personeel zich moet blijven ontwikkelen. Daarvoor zijn (online) trainingen geschikt, maar denk ook aan coaching van je collega’s voor meer vertrouwen. De mogelijkheid om zich persoonlijk te ontwikkelen wordt door veel medewerkers, zeker in de moderne kenniseconomie, als een pré gezien. Bij de generatie millennials staat persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel. Doordat de reistijd naar het werk bij mensen wegvalt, hebben mensen meer tijd over. Maak van deze momenten optimaal gebruik door met je medewerkers samen te kijken welke kennis zij zouden willen ontwikkelingen om op die manier nóg meer waarde toe te voegen of om door te groeien naar een andere functie. Op deze manier krijgen ze meer uitdaging, investeren ze in zichzelf en is het van waarde voor de organisatie. Een win-win!

TAGS: