<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

De razendsnel veranderende behoeften van de consument

4 min leestijd
Luke Recruitment
Luke Recruitment op 09 mei, 2022

Retailbedrijven moeten continu aandacht besteden aan de veranderende behoeften van de consument. We willen namelijk 24/7 toegang hebben tot een breed assortiment producten én diensten, die ook nog eens razendsnel leverbaar moeten zijn. Voldoe jij niet aan die hoge eisen? Dan doe je niet meer mee. Of toch wel?

 

Is beleving en persoonlijke aandacht key voor de fysieke winkel?

Het aantal fysieke winkels blijft dalen en de online bestedingen stijgen. Toch kan ‘offline’ nog steeds een meerwaarde bieden voor de consument. In je zoektocht naar een nieuwe keuken wil je toch graag even dat keukenblad zien en voelen. Ook is het wel prettig als dat nieuwe geurtje voor je partner ook écht lekker ruikt. En die nieuwe muurkleur moet wel 100% zeker de juiste zijn. Maar wat als jóúw fysieke winkel alleen voor dat ‘voelen’, ‘ruiken’ en ‘zien’ wordt gebruikt en je potentiële klant vervolgens online, via een andere shop, de aankoop gaat doen?

Om die kans te verkleinen is het belangrijk om jouw potentiële klant te laten zien wat jouw meerwaarde is; waar blink jij in uit? De juiste beleving in de winkel, een warm ontvangst met een kopje koffie, uitgebreide aandacht voor oprecht advies en deskundig personeel. Zo creëer je een gunfactor en doe je nog mee in de wedstrijd om de euro’s van de klant.  

Uitbreiding van je diensten en assortiment.

De laatste jaren zie je regelmatig retailbedrijven voorbij komen die de grenzen van hun businessmodel verleggen en hun diensten en assortiment uitbreiden om zo een groter deel van de markt te kunnen bedienen. Kijk bijvoorbeeld naar Primera die in 2019 mobieltjes, telefoonaccessoires en telefoonabonnementen ging verkopen. Of H&M die het huren van (feest)kleding mogelijk maakt. IKEA die groene energie levert aan klanten via een abonnement. En Praxis die klanten de mogelijkheid biedt om klussen door experts te laten uitvoeren.

Elke retailer, groot of klein, kan middels innoverende diensten extra klantwaarde leveren. Zo kunnen zij zich goed onderscheiden ten opzichte van de concurrent. Daarnaast is de consument bereid om meer te betalen als ze ontzorgd worden.

Klantbehoefte + technologie + pandemie = nieuwe spelers op de markt!

De hoge verwachtingen van de consument in combinatie met de vele technologische ontwikkelingen én de coronapandemie hebben er ook voor gezorgd dat er een vloedgolf aan nieuwe spelers op de markt is gekomen. 

Klantbehoefte + technologie + pandemie = nieuwe spelers op de markt!
In januari opende Ochama zijn eerste twee, op robottechnologie-gedreven, ‘pick-up’ shops in Nederland. Via een app kun je een breed assortiment producten bestellen, die door robots voor je worden verzameld en binnen een paar uur voor je klaarliggen bij een afhaalpunt of bij je thuisbezorgd worden.   

Of kijk naar de flitsbezorgers van bijvoorbeeld Getir en Flink. Omdat consumenten hun kostbare tijd tegenwoordig liever aan iets anders besteden dan aan drie keer per week naar de supermarkt gaan, zie je overal in het straatbeeld deze fietsende bezorgers. En als je eenmaal de luxe hebt ervaren van het binnen enkele minuten boodschappen in huis te hebben, dan doe je het snel nog een keer. Al helemaal wanneer je telkens hoge kortingen en gepersonaliseerde aanbiedingen ontvangt.  

Zijn er over een paar jaar überhaupt nog zo veel fysieke supermarkten en winkels? In veel steden zie je het ene na het andere leegstaande winkelpand verschijnen. In New York spelen ze hier op een slimme, innovatieve manier op in door gebruik te maken van de nieuwste technologie. Kledingmerk Kate Spade heeft in samenwerking met eBay lege etalages gebruikt als ‘pop-up stores’ waar de tentoongestelde producten direct besteld konden worden middels een touchscreen op het raam.

Ook de arbeidsmarkt verandert.

Door de toenemende digitalisering verdwijnen sommige banen en worden andere juist gecreëerd. Machines nemen werk over. Vacatures voor programmeurs, app-ontwikkelaars en data analisten nemen toe en bijscholing en ontwikkeling van personeel wordt steeds belangrijker. Door de enorme krapte op de arbeidsmarkt wordt de uitdaging om goed personeel te vinden én te behouden steeds groter.  

Hoe profileer jij jezelf als werkgever? Laat je duidelijk zien waar je voor staat? Wat jou uniek maakt?
En vergeet vooral die secundaire arbeidsvoorwaarden niet. De mogelijkheid tot thuiswerken, sporten via het werk, een mobiliteitsbudget of een vrijmibo. Allemaal zaken die bij kunnen dragen aan aantrekkelijk werkgeverschap.

Hulp nodig bij de zoektocht naar geschikt personeel? Naast veel retail kennis hebben we volop ervaring met het werven en selecteren van ervaren retail professionals voor vaste én interim banen.
Meer weten? Download onze retail factsheet.

TAGS:
Luke Recruitment
Luke Recruitment - Dare To Grow