<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

7 aantoonbare voordelen van digital recruitment

4 min leestijd
Robin Dennie
Robin Dennie op 28 mei, 2019

De fundamentele basis van recruitment is en blijft de persoonlijke relatie en het vertrouwen tussen HR manager en kandidaat. Digitalisering kan de directe band tussen mensen niet vervangen maar wél ondersteunen en versterken.

Van programmeren en communiceren tot troubleshooting en debugging: elke IT-functie vereist een breed scala aan vaardigheden, competenties en persoonlijke eigenschappen. Met name voor specialistische technische rollen is een juiste match tussen bedrijf en kandidaat cruciaal. Discretie, inzicht in bedrijfsbehoeften en een goed begrip van de mogelijkheden van kandidaten staan voorop.

Hoe ondersteunt digitalisering jouw recruitmentinspanningen?

1. Verhoogde productiviteit

Centrale, gebruikersvriendelijke platforms automatiseren een groot aantal saaie, tijdrovende standaardwerkzaamheden en –procedures. Dit stroomlijnt het wervingsproces, leidt tot een hogere productiviteit en bespaart recruiters tijd en geld. Routinematige taken worden op één plek beheerd. Zowel de screening van cv’s en sollicitatiebrieven als het opbouwen van talentenpools verloopt automatisch. Papierwerk en andere handmatige administratieve taken behoren tot het verleden.

2. Minder risico op een mismatch

Personeelsverloop als gevolg van slechte matches in het selectieproces worden voorkomen met wervingstechnologie kan. Trackingsystemen voor sollicitanten (ATS) verzamelen en verwerken informatie uit cv's. Kwalificaties van kandidaat kunnen eenvoudig met elkaar worden vergeleken. Ontoereikende cv’s met niet-passende profielen worden automatisch terzijde geschoven.

3. Een betere candidate experience

Goede recruitment consultants communiceren op transparante wijze en kiezen een persoonlijke benadering. De ondersteuning die zij bieden aan potentiële kandidaten staat gelijk aan een optimale klantbeleving. Een positieve candidate experience zorgt dat een kandidaat voor jouw bedrijf kiest, zelfs als je een lager salaris biedt dan de concurrent.

Digitaal contact

Digitale correspondentie via sociale media, vacaturesites of e-mail verloopt sneller, maar ook preciezer dan traditionele communicatie via bijvoorbeeld de telefoon. Gedetailleerde kwalificaties kunnen per e-mail worden bevestigd om mismatches te voorkomen. Contact opnemen en onderhouden met kandidaten is uiterst eenvoudig.

Communicatie is essentieel voor een goede kandidatenervaring. Stel geautomatiseerde bevestigingsmails in. Personaliseer deze berichten. Laat kandidaten weten wat ze van het sollicitatieproces kunnen verwachten en welke volgende stappen er volgen. Sta kandidaten toe om contact met je op te nemen, bijvoorbeeld via e-mail, sms of berichten-app. Als je dat niet doet raak je kandidaten kwijt.

Talentenpools

Creëer talentenpools met recruitment software om snel en accuraat cv’s van geschikte kandidaten paraat te hebben op het momenten dat er een positie vrijkomt. Een vacature hoeft dan niet uitgezet te worden. Zo bespaar je tijd en geld.

4. Employer Branding

In een vruchtbare werkomgeving worden ideeën ingebracht, innovaties geïmplementeerd en resultaten geboekt.  Hierin voelen medewerkers zich veilig genoeg om fouten te maken. Het creëren en bewaken van zo’n bedrijfscultuur is een van de grootste verantwoordelijkheden van (toekomstige) topfunctionarissen en leiders.

Een prettige werkomgeving is slechts een van de elementen van een krachtig werkgeversmerk. Ook online aanwezigheid, de pre-selectiefase, de stappen in het sollicitatieproces, een inwerk & onboardingprogramma en ontwikkelingsmogelijkheden voor werknemers maken hier onderdeel van uit.

Technologie kan het employer brand versterken via aparte werken-bij pagina’s, integraties met populaire wervingsplatforms, effectieve e-mailmarketingcampagnes en een krachtige aanwezigheid op sociale media. Zet werknemers in als merkambassadeurs. Laat hen het werkgeversmerk via hun eigen netwerk naar buiten toe versterken.

5. HR-analytics

De rol van recruitment verschuift van een administratieve naar een meer strategische. Wervingstools bieden diepere inzichten op basis van data. Statistieken en metingen in HR-software beantwoorden vragen zoals:

  • Waar komen de beste kandidaten vandaan?
  • Hoe lang duurt de gemiddelde sollicitatieprocedure (time to hire)?
  • Hoeveel kost het om een nieuwe werknemer in dienst te nemen (cost per hire)?
  • In welke fase van het wervingsproces bevindt de kandidaat zich?
  • Welk percentage kandidaten accepteerde het baanaanbod?

HR-managers kunnen de effectiviteit van een geïmplementeerde strategie meten, aanpassen en verder ontwikkelen. Besluitvorming wordt data driven.

6. Psychometrie

Psychometrie omvat het objectief meten van vaardigheden en kennis, gedragscompetentie, leiderschapskwaliteiten en educatieve prestaties. Met behulp van online talent matching platforms ontstaat een beeld van potentiële geschikte kandidaten in de pre-selectiefase.

7. Robotisering en AI

Kunstmatige intelligentie in HR-software versnelt het sollicitatieproces:

  • Screening, sourcing- en shortlisting wordt geautomatiseerd met blockchain technologie.
  • Chatbots met AI worden ingezet bij online relatiebeheer.
  • Tools met AI herkennen een kundige ICT’er aan zijn of haar taalgebruik.
  • Talentenpools (databases) in de cloud bieden overzicht en kunnen snel worden doorzocht.
  • Online preselectie en talent matching platforms voorspellen hoe geschikt een kandidaat is op basis van een algoritme.

De rol van de mens

Zoals gezegd: interpersoonlijke relaties wegen nog steeds het zwaarst binnen recruitment. Wel moeten er in dit digitale tijdperk extra inspanningen worden geleverd om kandidaten te overtuigen.

Ervaren consultants beheren digitale tools die toegang bieden tot een groot aantal kandidaten. Ruime ervaring en expertise helpt ook bij het interpreteren van data op een manier die resoneert met kandidaten. Een taak die digitale tools nog steeds niet aankunnen. Zowel videoconferenties als persoonlijke sollicitatiegesprekken helpen bij het opbouwen van persoonlijke en professionele relaties.

Het succesvol beoordelen van persoonlijkheidskenmerken en kwaliteiten voor IT-functies blijft een unieke kwaliteit van recruitment consultants. Digitale middelen bieden ondersteuning bij vinden van de ideale match.

Bemiddelingsbureaus zien het inzetten van technologie en automatisering als van een van hun grootste uitdagingen. Wil je het recruitmentproces binnen jouw organisatie verder digitaliseren? Het whitepaper digitalisering in recruitment beantwoordt de belangrijkste vragen rond digitalisering:

Digitalisering in Recruiment Mockup LinkedIn

TAGS:
Robin Dennie
Headhunter | Recruitment Business Partner | HR Management Innovations | Sales Strategy & Operations