<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

4 redenen waarom je wél moet reageren op berichten van recruiters

3 min leestijd
Daniëlle van Gaal
Daniëlle van Gaal op 17 juni, 2020

Wanneer je actief bent op LinkedIn, is er een grote kans dat je wel eens bent benaderd door een recruiter. Als je wordt benaderd via een persoonlijk bericht, terwijl je tevreden bent met je huidige baan, kan het verleidelijk zijn om de recruiter te negeren. Vooral wanneer dit regelmatig gebeurt.

Natuurlijk kan het niet het juiste moment zijn voor jou om van baan te wisselen en zit je helemaal op je plek bij je huidige werkgever, maar zorg dat je altijd zicht hebt op jouw volgende stappen in je carrière. Vragen als: hoe zie jij je toekomst voor je? Waar wil jij jezelf nog meer in ontwikkelen om een bepaalde functie of doel te bereiken? Welke connecties heb je daarvoor nodig? Is er sprake van concurrentie binnen mijn organisatie? Is er doorgroei bij mijn huidige werkgever? Zijn volgens Danielle van Gaal, Recruitment Consultant bij Luke, belangrijke vragen om in je achterhoofd te houden en om jouw loopbaan beter in beeld te krijgen. Bij Luke vatten we dat graag samen onder Dare to Grow!

Mensen onderschatten vaak de waarde van het contact met een recruiter en met name om te reageren op deze berichten. Naast jouw persoonlijke ontwikkeling voor de toekomst, kan het reageren op een bericht van een recruiter ook andere positieve uitkomsten opleveren. Hieronder geeft Danielle van Gaal, 4 redenen waarom reageren op het bericht van een recruiter waardevol kan zijn voor jouw toekomst of die van anderen.

Reden 1: Kennis van de markt
Luke heeft veel kennis binnen de markt. Wij weten vaak al dat organisaties een aanvulling zoeken op hun team voordat ze dit zelf aankondigen via hun website, vacaturesites en/of social kanalen. Mocht die ene functie waar je een bericht over hebt ontvangen niet helemaal bij jou passen, past wellicht onze volgende functie wél bij jou. Als Luke inzicht heeft in jouw wensen, de volgende stappen die je graag wilt maken en welke branches je aanspreken, kan Luke daar in de toekomst rekening mee houden.

Reden 2: Een onverwachte match
Het kan voorkomen dat je, wanneer je een bericht ontvangt van een recruiter voor een bepaalde functie, je niet direct enthousiast bent. Maar er is vaak een goede reden waarom de recruiter een match ziet tussen jou en een bepaalde functie én een bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de bedrijfscultuur of de groei die mogelijk is binnen een organisatie. Het gebeurt namelijk dat mensen in eerste instantie niet enthousiast zijn over de functie maar wanneer ze met ons in contact komen, het enthousiastme toch over springt.

Reden 3: Houd jezelf een spiegel voor
“Ik zit momenteel goed in mijn huidige functie, maar het klinkt wel interessant.” Deze woorden horen wij regelmatig, aldus Danielle van Gaal. Het feit dat ergens die trigger aanwezig is om een andere functie interessant te vinden, geeft jou de kans om objectief naar jouw huidige functie te kijken. Welke stappen wil ik maken? Waar word ik écht gelukkig van? Is er een doorgroei binnen mijn huidige organisatie? Wanneer je in je huidige functie bijvoorbeeld 2 uur moet reizen naar je werk, terwijl je veel waarde hecht aan tijd doorbrengen met je kinderen of een andere hobby, kun je jezelf afvragen of je echt op de juiste plek zit. Als blijkt dat de reistijd in de nieuwe functie korter is, kan het gras in dit geval wél groener zijn aan de overkant. Ook al was je daar in eerste instantie niet bewust van. Het is daarom goed om, wanneer je een bericht van een recruiter ontvangt, jezelf en je huidige functie een spiegel voor te houden om erachter te komen wat je écht belangrijk vindt. Met deze openheid kunnen we ontzettend veel en krijgen we een goed beeld over hoe we jou verder kunnen helpen in jouw carrière. 

Reden 4: Denk aan jouw netwerk
Dit kan ook het ideale moment zijn om mensen uit jouw netwerk voor te stellen aan de betreffende recruiter. Misschien ken je wel iemand die graag van baan wilt wisselen. Je kunt deze persoon dan aandragen. Bijvoorbeeld: “Hoewel ik zelf geen interesse heb, weet ik dat (naam) geïnteresseerd is in een nieuwe baan. Misschien kan hij/zij iets voor je betekenen. Succes!”. Nu help je iemand uit je netwerk. Wie weet doen zij in de toekomst voor jou hetzelfde.

Dus wanneer voor of na het sollicitatiegesprek blijkt dat de functie niet de juiste match voor je is, kan contact onderhouden met een recruiter nog steeds waardevol zijn voor jouw carrière of die van anderen. Daarnaast is het nooit verkeerd om inhoudelijke terugkoppeling te krijgen die je (nieuwe) inzichten kunnen geven. En niet onbelangrijk, bij Luke blijven we de markt voor je in de gaten houden en als er interessante mogelijkheden spelen, trekken wij aan de bel!

Ben je benieuwd naar wat Luke voor jou kan betekenen? Ben je opzoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan met mij contact op via +31 (0) 6 50010025 of daniellevangaal@luke.nl.

TAGS: