Naast een salarisverhoging zijn veel werkgevers aan het nadenken over een eenmalige gift. Momenteel wordt alles duurder en steeds meer werknemers geven aan het lastig te vinden om rond te komen. Als resultaat daarvan heeft MKB Nederland een voorstel aangebracht bij de Tweede Kamer. Zij hebben gevraagd voor meer ruimte voor ondernemend Nederland en de mogelijkheid om een eenmalig gebaar te maken naar hun werknemers, zonder dat daar meteen forse belasting over geheven wordt. Hier gingen we reeds al over in gesprek met onze opdrachtgever Bouwmaat: "Daarnaast hebben we nu een nieuwe financiële regeling om de mensen, die het door de stijgende prijzen wat zwaarder hebben, door de ‘koude winter’ te helpen. Dit wordt natuurlijk ontzettend gewaardeerd.” Lees hier meer.
Veel werkgevers zijn waakzaam om niet meer van een hoge loonstijging af te kunnen komen als volgend jaar de inflatie weer zakt. Daarnaast zullen ook de energieprijzen op den duur weer dalen en dus willen zij zich niet committeren aan hoge kosten.
Je ziet momenteel veel beweging bij de CAO’s en dat is voor MKB’s de leidraad waar ze zich aan vast houden. De CAO van de NS heeft een salarissprong gemaakt van 9.25%. Zij zijn voorlopig een van de weinigen met zo’n loon explosie. Wat er binnen andere CAO’s veel gebeurt, is dat er nu een loonsverhoging wordt gegeven en dat er tegelijkertijd ruimte wordt vrij gehouden om er volgend jaar misschien nog een loonsverhoging bovenop te doen. Zo hoeven ze er op dit moment nog geen klap op te geven maar garanderen ze wel dat ze volgend jaar weer een moment vinden om de peilstok erin te steken en werknemers eventueel nogmaals tegemoet te komen.
Volgens ING onderzoekers hoeven werknemers niet te rekenen op een verhoging die de hoge inflatie van ruim 10% kan bijbenen. Die ruimte is er simpelweg niet omdat bedrijven ook te maken hebben met hogere kosten van bijvoorbeeld energie en grondstoffen. Deze kunnen ze niet altijd doorberekenen. Daarnaast zitten veel MKB ondernemers nog met de effecten van de corona periode. Veel van hen moeten nog belastingen en/of NOW regelingen terugbetalen en kunnen een extra kostenpost dus niet op een verantwoorde manier uitleggen aan de stakeholders.
Een mogelijke factor voor het wél bieden van een loonstijging is het personeelstekort wat nu voelbaar is op de arbeidsmarkt. Als je in een sector actief bent waar je moeilijk aan personeel kan komen, zou een (verstandige) loonsom stijging een goede optie zijn om jouw onderneming aantrekkelijker te maken. Daarin kan je nu de concurrentie voor zijn.
Kijk of je iets eenmaligs kan doen, bijvoorbeeld uit de beschikbare ruimte in de WKR en ga in december kijken wat de trend is in de markt qua loonsverhogingen. Het is inmiddels duidelijk dat ondernemers niet op het niveau van de inflatie kunnen gaan zitten, maar het is wel noodzakelijk om de lonen substantieel omhoog te gooien zodat je niet al je personeel kwijt raakt. Het advies van BDO? Geef een passende loonsverhoging in lijn met de inflatie maar gecorrigeerd door het tijdelijke effect van de hoge energiekosten.