<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

In gesprek met: Frank en Marthijn van Bouwmaat Amsterdam

9 min leestijd
Luke Recruitment
Luke Recruitment op 01 november, 2022

Bouwmaat is een franchiseorganisatie met verschillende franchisenemers, waaronder Bouwmaat Amsterdam. Bouwmaat Amsterdam telt momenteel 5 vestigingen.

We spreken met Frank van Disseldorp, Business Unit Manager, en Marthijn van den Broeck, Interim HR Manager. Over de teams van Bouwmaat Amsterdam, de huidige “werknemersmarkt” en de voordelen van interimmers.

Frank, jij werkt 3 jaar bij Bouwmaat Amsterdam. Hoe zou jij deze werkgever omschrijven?

“We zijn een familiebedrijf. En dat zie je eigenlijk in drie dingen terug. We kennen elkaar. Dat komt door de kleinschaligheid van de organisatie; 5 vestigingen en 170 mensen in dienst. We hebben daardoor een laagdrempelige structuur en zijn allemaal veel in de vestigingen te vinden. Het tweede is dat we voor elkaar zorgen. We proberen altijd oplossingen te vinden voor uitdagingen van medewerkers. Denk aan speciale werkschoenen vanwege orthopedische klachten, hulp bij financiële problemen etc. Het derde is dat we plezier met elkaar hebben. We hebben een feestcommissie die allerlei leuke activiteiten en attenties organiseert. Én bijvoorbeeld de dagelijkse aanwezigheid van vers fruit op de werkvloer!”


Die 170 mensen, is dat een vrij vaste club? Of zijn er veel wisselingen?

“Zoals in elke branche is de arbeidsmarkt dusdanig in beweging dat ook wij uitstroom ervaren. Het is meer een werknemersmarkt dan een werkgeversmarkt. We proberen de achterdeur dicht te houden, maar het staat werknemers natuurlijk altijd vrij om invulling te geven aan hun carrière. En soms lijkt het gras groener bij de buren. Niet eens alleen vanwege salaris. Maar ook wel eens vanwege functie-inhoud of het wisselen van branche.”

Komen ze daar wel eens op terug?

“Ja absoluut! We hebben dit jaar een aantal medewerkers terug mogen ontvangen. Die hebben dan een aantal maanden bij een ander bedrijf gewerkt maar missen Bouwmaat Amsterdam. Dit zegt natuurlijk wel wat over het bedrijf en daar zijn we ontzettend blij mee.”

Frank - Quote1

Marthijn, wat is jouw ervaring met deze zogenoemde werknemersmarkt?

“Winkelmedewerkers hebben niet het hoogste salarisniveau. Dus salaris is zeker een onderscheidende factor. Meer dan bijvoorbeeld een opleidingsbudget. Echter merken we, bijvoorbeeld door die terugkerende oud-collega’s en door tevreden personeel, dat er ook waarde wordt gehecht aan andere zaken. We zijn een professioneel bedrijf met echte familiewaarden. Dat is een hele prettige cultuur om in te werken. En dat weegt bij veel mensen gelukkig zwaarder dan salaris. Daarnaast hebben we nu een nieuwe financiële regeling om de mensen, die het door de stijgende prijzen wat zwaarder hebben, door de “koude winter” te helpen. Dit wordt natuurlijk ontzettend gewaardeerd.”

Er zijn nu 5 vestigingen. Hoe zorgen jullie ervoor dat die 5 teams allemaal sterk staan met de juiste mindset?

Marthijn: “Je ziet dat er sowieso binnen die vestigingen heel nauw onderling contact is. Binnen Bouwmaat Nederland zijn er daarnaast verschillende opleidingsprogramma’s die ervoor zorgen dat de betrokkenheid stijgt omdat men zich continu kan ontwikkelen. Daarnaast is er vanuit het hoofdkantoor altijd een HR Business Partner die het management van de winkel ondersteunt voor wat betreft sociale vraagstukken.”

Frank: “We hebben een Operations Manager die de leidinggevende is van de Vestigingsmanagers. Diegene is op zeer regelmatige basis fysiek in de winkel en heeft dagdagelijks contact met de Vestigingsmanagers. Wij proberen uit te dragen dat het hoofdkantoor een ondersteunende rol heeft naar de vestigingen toe. Wij moeten ervoor zorgen dat wij náást de Vestigingsmanagers en hun MT-leden staan. HR heeft hier een hele belangrijke rol in richting het personeel. Je wilt signalen op tijd oppakken. Maar ook operationeel wil je ervoor zorgen dat alle processen en procedures vlekkeloos lopen of, indien nodig, snel aangepakt of opgelost worden. Dit vraagt om goede communicatie, controle, auditoring etc. En gelukkig hebben we een hele schil aan expertise die altijd klaar staat voor de vestigingen.”

Binnenkort openen 2 nieuwe vestigingen in Amsterdam. Hoe gaat zo’n proces?

Frank: “De twee teams zijn een blend van bestaand en nieuw personeel. Vanwege de complexiteit van de organisatie heb je medewerkers nodig die je vóór de opening al helemaal hebt kunnen inwerken. Dit kost een paar maanden. De vestiging in Diemen gaan we in december openen, dus in januari zijn we al gestart met de werving en selectie. Dan heb je de tijd om in te werken en op te leiden. Maar daarnaast kijken we ook naar huidig personeel dat al langer in dienst is en die we graag iets nieuws zouden willen bieden. Dan ontstaat er in díé vestiging ook weer ruimte voor nieuw personeel of doorgroei. Het openen van nieuwe vestigingen biedt dus ook mooie kansen voor het personeel in andere vestigingen.”

Vestiging - Bouwmaat S

Werken jullie veel met tijdelijke krachten?

Marthijn: “Bij voorkeur zo min mogelijk. Maar soms is het niet anders. Bij kortdurende opschaling werken we met vaste bureaus die ons helpen met uitzendkrachten.” Frank: “Diemen wordt onze 6e vestiging en hier hebben we een specialist nodig die met name op het logistieke vlak heel sterk is. We hadden hier iemand voor maar die is helaas langdurig ziek. We hebben toen contact opgenomen met een collega-franchisenemer. Toevallig hadden zij op dat moment iemand “over” die goed in die positie past. En die is nu gedetacheerd bij ons. Een win-win-win situatie dus! En ook nog iemand mét ervaring binnen Bouwmaat.”

Vorig jaar is Marthijn op interim basis gestart bij Bouwmaat. Hoe is dit toentertijd gelopen?

Frank: “Die vraag is uitgezet door de Interim HR Manager die we toen hadden. Er was behoefte aan een tijdelijke rol voor het opvangen van zwangerschapsverlof. De contacten met Luke gaan al 6 jaar terug. Dus omdat Luke ons goed kent is het profiel van de HR Business Partner die we zochten met Luke besproken en zijn ze aan de slag gegaan voor ons.”
Marthijn: “Het zwangerschapsverlof is inmiddels afgelopen. Drie maanden geleden gaf mijn voorganger, de Interim HR Manager, aan dat hij zelf, na 1,5 jaar bij Bouwmaat te hebben gewerkt, nu toch weer wilde gaan “interimmen”. Aangezien mijn tijdelijke rol als HR Business Partner er op zat, ontstond er zo dus een vervolg-klus voor mij.”

Marthijn, Bouwmaat was jouw eerste interim klus. Heb jij bewust gekozen voor een interim carrière?

“Ik heb een kleine 15 jaar in verschillende rollen in de bouw gezeten. Een erg leuke bedrijfstak, maar ik wilde ook wel eens in een andere keuken kijken. Dat blijft toch lastig in een vaste baan. De arbeidsmarkt had de wind in de rug en die vrijheid rondom interim sprak me erg aan. Ik heb me ingeschreven bij de KVK en drie dagen later werd ik door Nikki gebeld. Één week later kon ik al starten.”

Vind je de onzekerheid van interim lastig?

“Ik heb geen uitgestippeld pad voor de komende jaren. En ik maak me er eigenlijk ook niet zo druk om. In het ergste geval ben ik een paar weken vrij.”

En in vaste dienst bij Bouwmaat Amsterdam?

“Ik hou ontzettend van Bouwmaat als bedrijf. De dynamiek binnen de retail vind ik sowieso geweldig. Ik hou van échte bedrijven. En echter dan een winkel wordt het niet. Je hebt producten, een kassa, fysieke klanten… Dus dichter op een écht proces kun je volgens mij niet zitten. Maar ik ben dit júíst gaan doen omdat ik graag in verschillende keukens wil kijken. En als ik dan meteen blijf plakken in die eerste keuken, omdat het eten hier zo lekker is, dan schiet het zijn doel een beetje voorbij. Ik denk eigenlijk dat het in elke managementfunctie belangrijk is om met regelmaat, eens in de paar jaar, van plek te wisselen. Om zo je organisatiesensitiviteit en je scherpte goed te houden. Je kunt anders namelijk blind worden voor bepaalde structuren en werkwijzen.”

Marthijn - Quote1

Frank, heb jij wel eens overwogen om op interim basis te gaan werken?

“Daar heb ik de guts niet voor. Dat moet écht bij je passen. Ik heb wel, heel vroeger, zelfstandig ondernemer willen zijn in een franchiseconstructie. Dit trekt me nog steeds heel erg, maar het is er nooit van gekomen. Ik vind Bouwmaat Amsterdam een ontzettend leuke organisatie. En ook mijn functie is erg leerzaam. De uitdaging om Bouwmaat Amsterdam naar een hoger niveau te tillen, met de mensen om me heen, vind ik ongelooflijk leuk. Dus ik wil dit zeker nog twee jaar doen. Maar ik snap ook dat ik op een bepaald moment de weg weer vrij moet maken voor iemand met andere inzichten en andere competenties die weer een nieuwe dynamiek brengt.”

Marthijn, wat zijn voor jou de voordelen van interim?

“Het maakt dat ik op een andere manier naar allerlei processen kijk. Ik kom zo nu en dan bij elkaar met wat vrienden die ook op zelfstandige basis werken, en dan hebben we het over allerlei situaties en uitdagingen. Óók ver buiten het HR vak om. Je gaat daardoor meer denken als een ondernemer, en het heeft mijn mindset echt veranderd.”

Kun je ook nadelen benoemen?

“Ik ken eigenlijk geen nadelen. Het zijn natuurlijk de bekende risico’s die eraan vast zitten. Zoals bij ziekte. Of als je een paar weken op vakantie wilt gaan en je erachter komt dat het dan twee keer zo duur is omdat je in die weken geen inkomsten hebt.”

Heb je tips voor Interim Professionals?

“Voor sollicitanten in het algemeen: blijf realistisch in wat je vraagt. Je ziet soms de gekste eisen voorbij komen. En voor interimmers denk ik dat het vooral goed bij jou én bij je huidige situatie moet passen. Je moet niet zenuwachtig worden van de risico’s die eraan vast hangen. Mijn vrouw zegt wel eens: “Als het niks wordt, dan ga ik wel worsten verkopen bij de HEMA.” En die instelling deel ik. Je kunt altijd wel ergens werken. Misschien even voor een iets ander salaris of in een iets andere rol, maar dan vind je daarna wel weer iets anders.”

En Frank, heb jij tips voor bedrijven op het gebied van ‘interim’?

“Als je een interimmer aan boord hebt, geeft je dit de ruimte om goed na te denken over de definitieve invulling van die rol. Mijn tip is dan dus ook om die rust en die tijd écht te pakken. Wij doen nu, omdat we Marthijn hebben, precies hetzelfde. We gaan alleen voor een héle goede vaste kandidaat. Ook al kost dat misschien wat meer tijd, en dus ook geld. Uiteindelijk, als je die geschikte kandidaat eenmaal hebt, betaald dit zich dubbel en dwars terug."

Hulp nodig bij de zoektocht naar geschikt personeel? We hebben volop ervaring met het werven en selecteren van ervaren professionals voor vaste én interim banen. Meer weten? Neem contact met ons op!

TAGS:
Luke Recruitment
Luke Recruitment - Dare To Grow