<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

Teamspirit. Hoe pak je het weer op?

3 min leestijd
Paulien Knuppel
Paulien Knuppel op 24 July, 2020

Nu de quarantainemaatregelen versoepeld zijn, komt een groot deel van de werknemers weer vaker naar kantoor. Oude rituelen als het face-to-face teamoverleg, het vieren van de successen, het praatje bij de koffieautomaat en de vrijdagmiddagborrel worden weer opgepakt. Kortom, de teamspirit komt langzaam weer (meer) tot leven.

De gebeurtenissen van de afgelopen periode en de nieuwe manier van samenwerken, vroeg de afgelopen periode om extra aandacht voor het teamgevoel. Ook in ons vakgebied was het de afgelopen periode spannend. Wat gaan onze opdrachtgevers doen? Wat verandert er op de arbeidsmarkt? Hoe gaan we hiermee om als team? Intern hebben we dit bij Luke bespreekbaar gemaakt.

Naast het bespreekbaar maken hebben we de afgelopen periode een nieuwe manier van samenwerken ontwikkeld om het teamgevoel vast te houden maar ook te versterken, aldus Paulien Knuppel, Recruitment Consultant bij Luke. “Deze nieuwe manier van samenwerken heeft ons als team écht sterker gemaakt en hierdoor werken we efficiënter dan ooit.”

Hieronder geven we 4 veranderingen die we binnen onze organisatie hebben doorgevoerd en waar nu we in de toekomst zeker mee doorgaan.

1. Elke ochtend starten met elkaar: 
Sinds maart starten we iedere dag met elkaar op. Of je nu thuiswerkt of op kantoor, om 08:45 zit iedereen voor zijn scherm met een kop koffie en spreken we de speerpunten van de dag door, of je ergens nog hulp bij nodig hebt en het win-momentje en/of tegenslag van de dag ervoor. Wanneer je thuiswerkt, kun je minder goed aan iemands uitstraling zien of je collega het te druk heeft en vraag je moeilijker even om hulp. Daarom is het belangrijk dat er een moment gefaciliteerd wordt waar je kunt vragen om hulp zodat iedereen op de hoogte blijft van elkaar. Naast werk gerelateerde zaken, is er ook ruimte voor privé zaken, want ook dat draagt bij aan het team-gevoel.

Foto Luke team-1

2. Zaken bespreekbaar maken:

Wanneer je thuiswerkt, vervalt het officiële moment om samen met collega’s te lunchen. De scheidingslijn tussen pauze houden, even afstand te nemen van het werk wordt hierdoor steeds dunner. Dit is niet bevorderlijk voor de productiviteit. Binnen het team hebben wij dit bespreekbaar gemaakt, iedereen krijgt de vrijheid om zijn eigen werkdag in te delen. Bijvoorbeeld door regelmatig een frisse neus te halen om weer met nieuwe energie aan de slag te gaan.

Teambuilding Luke Recruitment

3. Positieve mindset vasthouden:
Normaal deel je op kantoor positieve en negatieve zaken direct met je collega’s. Vanuit huis deel je dit minder snel, omdat de drempel hoger ligt om voor elk wissewasje contact met elkaar op te nemen. Onder het mom van “lichtpuntje van de dag” deelt iedereen zijn of haar succes van de dag van groot tot klein in de groepsapp. Bijvoorbeeld een plaatsing van een kandidaat bij een opdrachtgever als in contact staan met potentiële juiste kandidaten. Dit bevordert de positieve mindset en daarmee ook het teamgevoel.

Chat

4. Plan activiteiten (Digitaal of corona-proof)
De vrijdagmiddag borrel, de wekelijkse bootcamp sessie op maandag, de bedrijfsuitjes, de praatjes bij het koffieautomaat, hebben de afgelopen periode plaats gemaakt voor virtuele pubquizen, virtuele sportsessies, digitaal samenwerken, corona-proof activiteiten in de buitenlucht. Met name de dag met de outdoordag waar we aan de slag gingen met verschillende teambuilding activiteiten, gaf ons als team een enorme energy-boost na wekenlang thuiswerken. Zorg er dus voor dat je proactief deze momenten weer creëert als team. En gelukkig kan dat op een verantwoordelijke manier. 

Teambuilding 5

Wil jij werken in een team waar teamspirit optimaal gestimuleerd wordt?
Bekijk dan nu onze nieuwe vacatures op onze website via https://www.luke.nl/werken-bij-luke/