In gesprek met: Teun en Joris van TopGrass
Van voetbal- en tennisvelden tot aan speel- en siertuinen. TopGrass is gespecialiseerd in de aanleg, het onderhoud en de recycling van allerlei soorten kunstgrasvelden. In januari bestaan ze 10 jaar. Tijd voor wat verandering.
We spreken met Teun Wouters, oprichter van TopGrass, en Joris Bevaart, de nieuwe directeur sinds 1 juli. Joris gaat de leidinggevende werkzaamheden van Teun overnemen, zodat Teun zich meer kan gaan focussen op duurzaamheidsontwikkelingen.
Teun, jij hebt TopGrass bijna 10 jaar geleden opgericht. Hoe is het bedrijf tot stand gekomen?
”Voordat ik met TopGrass begon, werkte ik al bij een bedrijf dat zich bezighield met de aanleg van sportvelden. Echter was dit niet in Brabant. Mijn gezin en ik hadden de ambitie om terug naar deze regio te gaan, omdat daar onze roots liggen. We hebben ons huis verkocht en zijn naar Sint-Oedenrode verhuisd, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Toen ben ik daar samen met mijn toenmalige compagnon vrij snel gestart met TopGrass. Met z'n tweeën op een zolderkamertje in een oud schoolgebouw in het dorp. Inmiddels hebben we ruim 20 mensen vast in dienst en nog een flexibele schil van zo'n 10 à 15 man.”
Hoe is TopGrass als werkgever?
“Wij hebben intern altijd gestuurd op 'teamgevoel'. Ik vind het ontzettend belangrijk dat we oog voor onze mensen hebben en dat iedereen plezier in zijn werk heeft. Want dat straal je ook uit naar je klant. Ik ben oprecht ontzettend trots op het sterke team dat er staat. Er is veel onderling respect en vertrouwen. Afgelopen jaar bleek ook maar weer dat we écht een geoliede machine zijn. We zijn dit jaar namelijk qua omzet bijna verdubbeld, terwijl het aantal mensen slechts ietsje is toegenomen. Ze krijgen het gewoon allemaal voor elkaar. Mét elkaar.”
Hebben jullie last van de ‘krapte op de arbeidsmarkt'?
“Eigenlijk niet. Vorig jaar hadden we 5 vacatures openstaan die we gelukkig snel wisten in te vullen dankzij onze regionale bekendheid. En omdat we kijken naar de persoon en niet naar de eisenlijst. We hadden een sollicitant die halverwege de vijftig is en eigenlijk niet fulltime maar maximaal 3 dagen wilde werken. Maar deze man had álles wat we zochten. De ervaring, de juiste rijbewijzen, de juiste instelling. Dan gaan we dat gewoon regelen! Of een jonge jongen die na zijn afstuderen dácht dat hij heel graag bij een heel groot bedrijf wilde werken, wat TopGrass niet is. Maar toen wij over ons, onze cultuur en mindset vertelden tijdens het gesprek, is hij volledig voor TopGrass gegaan. Hij is gestart en doet het nu al zo goed dat ik verwacht dat hij binnen 3 jaar een hele goede projectleider gaat zijn.”
Dus als je nieuwe mensen zoekt, moet je niet te veel vasthouden aan ‘gestelde eisen', maar vooral ook goed luisteren naar de sollicitant?
“We zijn grotendeels gestopt met op ‘in beton gegoten’ functies te werven. Al die eisen en vaardigheden die soms worden gevraagd kunnen ook afschrikken. Onze deur staat altijd open. Voor iedereen. Dus heb je interesse in TopGrass, dan gaan we het gesprek aan. Wat ben je voor type? Past je persoonlijkheid bij ons? Heb je de juiste drive en mindset? Als alles goed voelt dan gaan we samen kijken naar een passende rol binnen TopGrass.”
Klimaatbestendige kunstgrasvelden van TopGrass bij VV Boekel Sport
Je had het eerder over het sterke teamgevoel binnen TopGrass. Hoe hebben jullie dit weten te creëren?
“We zijn dagdagelijks bezig met luisteren en kijken wat er in het bedrijf gebeurt. Waar zit je personeel mee, waar lopen ze tegenaan, wat speelt er thuis? Je wilt weten wat ze blij maakt, maar vooral ook waar ze niet blij van worden. En dat laatste ga je dan samen oplossen. Dit zorgt voor wederzijdse betrokkenheid. Zeker in deze tijd, waar iedereen schreeuwt om personeel, is het belangrijker dan ooit om je eigen team betrokken te houden. Dus ik betrek ze ook bij belangrijke veranderingen. Neem bijvoorbeeld de zoektocht naar de nieuwe directeur. Het is zó belangrijk dat het matcht. Je kunt wel een hele sterke haan in het kippenhok gooien, maar als het dan één groot gevecht wordt, dan gaan mensen lopen. Nieuwe kandidaten laten we bijvoorbeeld ook altijd eerst meelopen met ons personeel. Ze hebben hierin echt een stem en mogen aan het einde van de dag terugkoppelen hoe hun ervaring was.” Joris: “Het voelt op zulke momenten als een soort ‘familieberaad'. We gaan met elkaar overleggen en iedereen hoort elkaar aan. Uiteindelijk maakt ‘het hoofd van de familie’ de eindbeslissing.”
Hoe kwam de zoektocht naar ‘de nieuwe directeur’ tot stand?
“Ik heb het bedrijf opgezet, laten groeien en af en toe bijgestuurd. Wanneer alles eenmaal goed draait, dan wordt het wat meer repeteerwerk. Ik wil nu actiever op zoek gaan naar die ontwikkelkansen en daarnaast heb ik ook het idee dat iemand anders deze tent beter kan leiden dan ik. We zijn eerst intern gaan kijken, en daarna extern. Maar helaas gaf dat niet het gewenste resultaat. Ik heb het team toen bij elkaar geroepen en de vraag gesteld wat we eigenlijk willen. Ondanks dat het team al ontzettend zelfstandig en hecht is, gaven ze aan dat er toch echt behoefte is aan een leidinggevende. Omdat ik wist dat deze zoektocht lastig zou worden heb ik Luke Recruitment ingeschakeld. Ik kende Saskia Lolkema (Managing partner bij Luke Recruitment), en zij kende deze sector goed. Zij heeft mij gekoppeld aan een Recruitment Expert die het geweldig heeft opgepakt. Binnen korte tijd had hij al drie kandidaten. Er zijn diverse gesprekken geweest met vijf verschillende personen; ik, mijn rechterhand Christianne en drie leden van het MT. Tijdens onze interne evaluatie bleek dat iedereen op dezelfde lijn zat. Één kandidaat viel duidelijk af en er bleven twee goede kandidaten over. Dan komt het aan op persoonlijkheid. En daar is geen standaard aanpak voor. Hier komt je gevoel echt om het hoekje kijken.”
Joris, jij bent het geworden! Hoe heb jij het proces ervaren?
“Ik zat eigenlijk best goed op mijn plek bij mijn vorige werkgever. Er waren wel wat veranderingen in de organisatie gaande waardoor het eventjes wat minder liep. En dan zal je zien dat je nét dan een LinkedIn bericht krijgt van Luke. Ik heb toen uitgebreid met de Recruitment Expert gesproken en aangegeven dat ik éérst wilde bekijken of er überhaupt een klik met Teun was, voordat ik verder met de sollicitatieprocedure zou gaan. Die klik was er. En ik merkte meteen dat Teun ontzettend open was. Daardoor kreeg ik de ruimte om uiteenlopende vragen de stellen. Vervolgens stel je jezelf de vraag of het aantrekkelijk genoeg is om de overweging te gaan maken. Want je zal op een moment die knop om moeten gaan zetten en er vol voor gaan. Met het risico dat het dan nog altijd op niks uit kan lopen. Eigenlijk ben je op dat moment al min of meer afscheid aan het nemen van je huidige job. En gek genoeg ga je dan ook meer en meer dingen zien binnen je huidige rol die misschien toch niet zo fijn zijn.”
Wanneer wist je dat je er vol voor wilde gaan?
“Het eerste gesprek met Teun was dus al heel prettig. Die persoonlijke klik is voor mij ontzettend belangrijk. Daarnaast kreeg ik ook het gevoel dat mijn ‘leiderschapsstijl’ goed bij TopGrass zou passen. Op dat moment ging ik er vol voor. Toen ik hoorde dat er nog maar één andere kandidaat in ‘de running’ was, nam de spanning ook toe. Tijdens een van de gesprekken had ik vijf mensen tegenover me, met notitieblokjes en pen paraat. Er werden natuurlijk ontzettend veel vragen gesteld, waardoor het bijna voelde als een kruisverhoor. Omdat ik zelf ook nog met vragen zat, en er wat te weinig tijd was, heb ik daarna nog met zowel Teun als Christianne een extra informeel gesprek gehad. Omdat ik 100% zeker wil weten of dit de juiste keuze is voor mij én mijn gezin. Want je maakt zo'n keuze niet alleen voor jezelf. In zo'n rol als deze staat je hoofd nooit stil. Ook niet in de avonduren of weekenden. Je gaat er je ziel en zaligheid in stoppen. We zijn toen met z'n vieren uit eten gegaan; Teun, Christianne, mijn vrouw Cindy en ik. En dát was de doorslag. Het voelde goed. En in de auto terug naar huis zei ook Cindy dat ik het moest doen! Ook de kids, die elk weekend op het hockey- en voetbalveld staan, vinden het fantastisch. Voor hen spreekt dit bedrijf heel erg tot de verbeelding.”
Dus je hebt de switch aangedurfd. Terwijl je niet eens echt op zoek was naar iets anders. Gek hoe het opeens kan lopen.
“Het is echt wel een heel ingrijpend iets. Je krijgt opeens iets voorgeschoteld en moet naar aanleiding van een paar gesprekken bepalen of je je leven om gaat gooien. Iemand kan de mooiste verhalen vertellen, maar stel dat je dan start bij dit nieuwe bedrijf en die klik blijkt er toch niet te zijn. Het blijft een risico. Óók voor de werkgever.” Teun: “We hebben daarom dus echt gekeken naar de persoon en niet naar het eisen-lijstje. Het draait om die klik. Want iedereen heeft sterke en minder sterke eigenschappen. Joris is ook heel anders dan ik. Hij is waarschijnlijk een betere leidinggevende, maar misschien op een ander vlak minder sterk. En dat is helemaal niet erg. Want we hoeven het niet alleen te doen. We hebben goede mensen om ons heen. Dus als je zelf ergens minder goed in bent, kijk je om je heen wie daar wél zijn of haar kracht heeft liggen.”
Joris, je bent er nu twee maanden. Hoe gaat het?
“Goed. Vanaf dag één voelt het al zo. Teun zei in een van de gesprekken tegen me dat ik hem niet meer zou zien op de zaak. Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Vanuit mijn perspectief sta ik dan juist op achterstand. Teun bezit namelijk zo veel kennis van het bedrijf en de sector. Maar hij hoeft mij natuurlijk niet aan het handje te nemen. We hebben volgens mij een goede balans weten te vinden.” Teun: “Wij sparren natuurlijk nog veel met elkaar en zijn elkaars klankbord. Maar als ik morgen uit het bedrijf zou stappen dan draait de tent hier prima door.”
En Teun, jij gaat je nu meer focussen op duurzaamheid en klimaat?
“Elke zomer staat dit thema op de agenda. Dus ja, dat is en blijft belangrijk. Maar daarnaast zijn we veel bezig met energieopwekking uit kunstgrasvelden. Een systeem dat warmte uit een veld wint waarmee bijvoorbeeld een sportcomplex verwarmd kan worden.”
Heb je tips voor andere bedrijven betreffende de zoektocht naar personeel?
“We hebben tot nu toe altijd in de luxepositie gezeten dat de ‘goede kandidaten’ bij ons vanzelf kwamen aanwaaien. Mede door onze bekendheid en ons netwerk in de regio. Veel van ons huidige personeel is dus ook via via bij ons binnengekomen. Maar voor deze zwaardere positie bleek het een ander verhaal te zijn. Ik had helemaal geen ervaring met werving & selectie bureaus en had verwacht dat er een strak stappenplan zou liggen. Natuurlijk spreek je in het begin doelen af zoals bijvoorbeeld een gewenste startdatum etc., maar ik vond de wederzijdse flexibiliteit ontzettend fijn werken. Ik heb regelmatig met onze Recruitment Expert kunnen sparren. Toen we bijvoorbeeld met nog wat extra vragen zaten, of niet zeker wisten hoe we iets het beste aan konden pakken. Want als je iets níét wil in deze krappe arbeidsmarkt, dan is het een goede kandidaten verliezen. En een bureau kan hierin meedenken en adviseren. Daarnaast vind ik dat het beter werkt wanneer een bureau een mogelijke kandidaat benadert dan wanneer het bedrijf dit zelf doet. Zij zijn onafhankelijk en krijgen wellicht ook eerlijkere antwoorden. En vooral voor dit soort zwaardere functies is het prettig wanneer er een bureau tussen zit die ervaring heeft met bepaalde expertises.”
Joris, heb jij nog tips voor ons of voor werkgevers?
“Als ik terugkijk naar het gehele proces was er eigenlijk maar één moment waardoor ik even twijfelde. En die twijfel bleek achteraf niet nodig. Er werd namelijk opeens een éxtra gesprek ingepland, maar dat werd later ook weer verplaatst. Dan ga je je toch even afvragen wat er aan de hand is. Twijfelen ze? Hebben ze meer tijd nodig? Het is juist op zo'n moment heel fijn wanneer er open en duidelijk gecommuniceerd wordt met elkaar, om misvattingen te voorkomen.”
Hulp nodig bij de zoektocht naar geschikt personeel? We hebben volop ervaring met het werven en selecteren van ervaren professionals voor vaste én interim banen. Meer weten? Neem contact met ons op!