<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

In gesprek met: Juliette Pluym – Interim HR-adviseur bij Tielbeke

9 min leestijd
Luke Recruitment
Luke Recruitment op 26 juni, 2023

We spreken met Juliette Pluym uit Twente. Ze is 37, getrouwd en mama van twee meisjes van 5 en 7 jaar. 8 maanden geleden is ze gestart als Interim HR-adviseur bij Tielbeke; een logistieke dienstverlener in Overijssel. 

Jij werkt op interim basis bij Tielbeke. Werk je al lang als interimmer? 

Nee, dit is mijn eerste interim opdracht. Ik ben 8 maanden geleden gestart bij WIMM. Wij richten ons binnen Overijssel en de Noordoostpolder op de ontwikkeling van MKB-organisaties. Dit doen we door te faciliteren in opleidingen en samenwerkingen én we bouwen als HD (Human Development) adviseurs mee aan een lerende en toekomstbestendige organisatie. Vanuit die hoedanigheid ben ik op interim basis bij Tielbeke begonnen. 

Wat was jouw opdracht toen je binnenkwam bij Tielbeke?

Tielbeke is een bedrijf met zo'n 700 medewerkers en een HR-afdeling. Ik ben bij Tielbeke gestart i.v.m. de tijdelijke afwezigheid van een HR-manager. Na deze periode van 4 maanden ben ik werkzaam gebleven voor Tielbeke en nu werk ik projectmatig aan HR gerelateerde vraagstukken. De afdeling HR heb ik bijvoorbeeld ondersteund in de zoektocht naar een Commercieel Manager. 

En toen kwam Luke bij jou in beeld?

Tielbeke had al eerder met jullie zusterbedrijf Quaestus gewerkt; voor Executive Search. En vanuit WIMM werd Luke Recruitment getipt. Vandaar dat zowel Tielbeke als ik het een goed idee vonden om deze opdracht bij Luke neer te leggen. Onder andere vanwege jullie professionaliteit, de manier waarop jullie assessments inzetten én het feit dat jullie goed begrepen wat voor persoon wij zochten voor deze rol. Een match met de cultuur van de organisatie is wat ons betreft heel belangrijk. 

Hoe verliep de zoektocht?

Het systeem dat jullie gebruiken is transparant en zorgt ervoor dat je de procedure goed kan volgen; het stelt je in staat om snel te kunnen schakelen. Onze contactpersoon bij Luke snapte heel goed welk type mens en welke type profiel wij zochten en was daarnaast erg goed bereikbaar voor ons, ook buiten de standaard kantoortijden. De communicatie tussen Luke en Tielbeke verliep open, eerlijk en snel. Door deze goede wisselwerking werd onze vacature binnen een korte tijd door Luke vervuld.  

Inmiddels is Tom al twee maanden bij ons in dienst. Zijn profiel werd al vrij snel door de Recruitment Consultant met ons gedeeld. Uit zijn assessments kwam al naar voren dat het op papier een passend profiel was. Je hoopt dan natuurlijk dat dit “live” ook zo is. Die klik was er gelukkig onmiddellijk én het was een goede match met de organisatie. 

Wat zijn volgens jou aandachtspunten tijdens de zoektocht naar nieuw personeel? 

Ik vind de ‘fit’ met de organisatiecultuur belangrijk Wanneer de persoonlijke waarden, doelen en drijfveren van de medewerker in lijn liggen met die van de organisatie, je een goede basis hebt voor een duurzame en plezierige samenwerking. 

Je gaf al aan dat je zelf op interim basis werkt. Wat is volgens jou het voordeel hiervan? 

Als 'externe' kijk je door een andere bril naar de organisatie dan de medewerkers die in dienst zijn. De meerwaarde die wij als interimmer leveren, ontstaat door onze beschouwende en faciliterende rol richting de organisatie. Daarbij werk je vaak aan een specifieke opdracht of project, binnen je eigen expertisegebied, en heb je de tijd en ruimte om je hierop te focussen. Heel effectief als je het mij vraagt.  

En wat zijn jouw HR-uitdagingen? 

Binnen het HR-vakgebied heb je te maken met veel veranderingen. Bijvoorbeeld vanuit wettelijk kader, automatisering of de veranderende arbeidsmarkt. Als organisatie moet je flexibel kunnen inspelen op deze veranderingen en is er behoefte aan meer eigenaarschap van zowel medewerkers als leidinggevenden. Alleen wanneer je met zijn allen verantwoordelijkheid neemt en voelt kun je in deze snel veranderende wereld blijven groeien en je ontwikkelen als bedrijf. 
 
Daarnaast zie je dat iedere generatie verschillende behoeften heeft voor wat betreft de invulling van werk. Het vraagt best wat van je als leidinggevende om iedere werknemer tot zijn recht te laten komen en zich thuis te laten voelen binnen een team, afdeling of organisatie. De oudere generatie brengt vaak veel kennis en ervaring met zich mee, waarbij de jongere generaties met nieuwe ideeën komen en een frisse kijk op zaken hebben. Het samenbrengen van die kwaliteiten leidt in mijn ogen tot een succesvolle organisatie. 

Welke trends zie je in de logistieke sector? 

We hebben nog steeds te maken met arbeidskrapte. Binnen de logistieke sector worden helaas steeds minder jongeren opgeleid, en dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Gelukkig heeft Tielbeke daar een mooie oplossing voor gevonden! Zij leiden in hun eigen Academy leerlingen op. Ook biedt Tielbeke maatwerktrajecten aan voor medewerkers die zich willen laten omscholen tot bijvoorbeeld chauffeur.  

Een tweede trend is duurzaamheid; een onderwerp waar Tielbeke op verschillende manieren invulling aan geeft. Niet alleen in het verduurzamen van het wagenpark en het gebruik van duurzame energiebronnen, maar ook de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers.

Door de aandacht die wordt besteed aan persoonlijke ontwikkeling en omstandigheden van de medewerker blijven de mensen langer gezond, gemotiveerd en betrokken bij het werk. Er wordt een actief vitaliteitsbeleid gevoerd, zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de inzet van een budgetcoach en vitaliteitscoach. 

Tielbeke kent veel verschillende locaties Hoe zorgen jullie dat die ‘verbinding’ blijft? 

Tielbeke steekt veel tijd in het continu ‘binden en boeien’ van haar medewerkers. Er is bijvoorbeeld een rijdend kantoor aangeschaft; een vrachtwagen, omgebouwd tot kantoor. Hiermee rijden coördinatoren naar de standplaatsen van de chauffeurs. Ze onderhouden op deze manier persoonlijk contact en blijven op de hoogte van wat er speeltBij Tielbeke steken ze hun nek uit voor elkaar en de klant. Dit zorgt voor een bevlogenheid die ook écht het verschil maakt in de dienstverlening.  

Dus jij blijft nog even bij Tielbeke? 

Als het aan mij ligt ben ik hier nog wel een periode. Ik heb een aantal projecten lopen én heb het hier erg naar mijn zin!  

Meer weten over het recruitment proces bij Luke? Neem contact met ons op.

TAGS:
Luke Recruitment
Luke Recruitment - Dare To Grow