Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor het eindejaarsgesprek, waarin je terugblikt op je successen en in sommige gevallen zelfs onderhandelt over eventuele promotie of loonsverhoging. Niet geheel onbelangrijk om met een zelfverzekerd gevoel en goede pitch het gesprek (digitaal) aan te gaan. Met deze tips ben je voorbereid en wordt dat een groot succes, ook als het via Zoom moet.
#1 Wat ging er goed in 2020?
Dit is hét moment om toe te lichten wat je het afgelopen jaar hebt gedaan en waar je écht trots op bent. En dan vooral: wat heb je toegevoegd aan het team of de organisatie?
#2 Wat viel je tegen in 2020?
Waar kijk je minder blij op terug? Wanneer heb je jezelf of anderen teleurgesteld? Bedenk van tevoren hoe je zult reageren op kritiek. Tip: ga niet in de verdediging, maar stel jezelf coöperatief, leergierig en begripvol op.
#3 Welke doelstellingen heb je bereikt in 2020?
Werd er aan het begin van het jaar een loonsverhoging beloofd? Of vind je dat er daar tijd voor is? Wanneer het beroordelingsgesprek positief verloopt is het daar de juiste tijd voor. Goede timing is key, maar wees niet bang om erover te beginnen.
#4 Wat zijn je doelstellingen voor 2021?
Met het eindejaarsgesprek staat er een nieuw werkjaar voor de deur. Ga dus na wat je graag zou willen bereiken in 2021, en durf hier open over te zijn. Wat wil je binnen de organisatie bereiken? Probeer voor jezelf concrete doelen en wensen te formuleren.
#5 Wat wil je leren en wat heb je hiervoor nodig?
Iemand met ambities wordt altijd gewaardeerd. Bespreek deze ambities tijdens het gesprek zodat jullie samen de route kunnen uitstippelen en het eindejaarsgesprek positief afsluiten.