<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

Dare to grow: Wim Pessink (General Manager bij Nabuurs)

6 min leestijd
Lieke van Grinsven
Lieke van Grinsven op 10 maart, 2021

Ons motto ‘Dare to grow’ is toepasselijk als er gekeken wordt naar de stappen die Wim Pessink, General Manager bij Nabuurs, in zijn loopbaan heeft gezet. Met meer dan 20 vestigingen is Nabuurs een van de grootste logistieke dienstverleners van de Benelux op het gebied van FMCG- en horecadistributie. Pessink is in 2018 door Luke Recruitment bij Nabuurs geplaatst als Site Manager en is in januari 2021 benoemd tot General Manager. Wij gingen met Pessink in gesprek over de stappen die hij heeft gezet in zijn loopbaan, de uitdagingen en wat hij young professionals in de logistiek graag zou willen meegeven.

Vertel in het kort iets over jezelf? Wat is je achtergrond?
“Na mijn studie, ben ik mijn carrière gestart bij Wehkamp. Hier heb ik verschillende inkoop functies mogen vervullen. Uiteindelijk heb ik de overstap gemaakt van inkoop naar logistiek. Toen ik op de inkoopafdeling werkte, merkte ik dat bepaalde processen naar mijn mening niet snel genoeg gingen. Mijn toenmalige directeur zei toen tegen mij “Wim, als jij het zo goed weet, dan ga je het zelf maar doen.” Dat heb ik toen gedaan. Dat was echt uit mijn comfortzone. Van een kantooromgeving naar een logistieke omgeving. Wat ik in de logistiek echt heb geleerd is hoe je moet leidinggeven en hoe je om gaat met mensen uit alle niveaus.

Na 22 jaar gewerkt te hebben bij Wehkamp, maakte ik de overstap naar Sparta in Apeldoorn om bedrijfsleider te worden. Persoonlijk moest ik erg wennen aan de dynamiek in de fietsenwereld, omdat je in de fietsenwereld afhankelijk bent van verschillende leveranciers. Dus toen ik in 2009 werd teruggevraagd door Wehkamp om de functie Manager Logistiek te vervullen, was dat geen moeilijke stap voor mij. Uiteindelijk, heb ik in 2016 de overstap naar Jumbo gemaakt als Manager Site Support. Begin 2018 kwam ik in contact met Luke Recruitment. Jullie waren toen aan het werven voor een Site Manager en persoonlijk vond ik die rol goed bij mij passen. Toen is het balletje gaan rollen. Na 2.5 jaar gewerkt te hebben als Site Manager bij Nabuurs, mag ik sinds 3 maanden de functie van General Manager vervullen waar ik verantwoordelijk ben voor een 5-tal vestigingen.

Waarom heb jij destijds ‘ja’ gezegd tegen Nabuurs?
“Wat mij het meest aansprak in deze functie, waren de vakinhoudelijke stukken en dat je echt waarde kan toevoegen binnen een bedrijf. De kracht van dit bedrijf is dat wij meerdere merken hier hebben liggen en dat kunnen combineren met één levering. Op deze manier proberen we dan ook onze CO2-footprint te verminderen. We hebben systemen bedacht dat we zoveel mogelijk goederen in één vrachtwagen vervoeren om zo min mogelijk vervuiling te veroorzaken. Dat is ook waar we voor staan bij Nabuurs: efficiënt werken met zo min mogelijk uitstoot. Iedereen kan daar in onze organisatie ook over meedenken en daar wordt uiteindelijk dan ook echt iets mee gedaan. Daarnaast is Nabuurs echt een familiebedrijf waar twee broers beide directeur en eigenaar zijn, een stel topondernemers wat mij betreft."

“Als teamleider of manager sta je er, op momenten dat het moet, altijd boven, maar als het kán sta je er gewoon tussen.”


Waar krijg je energie van?
“Onderzoek doen naar hoe we nóg efficiënter kunnen werken. We werken bij Nabuurs nu op een bepaalde manier waar we niet per se harder werken, maar wel veel slimmer. Hier proberen we iedereen dan ook zo goed mogelijk in mee te nemen en te informeren over waar we mee bezig zijn. Voor de coronacrisis deden we dit door middel van regelmatige bijeenkomsten, maar nu doen we dat met een nieuwsbrief. We willen zo transparant mogelijk communiceren naar onze medewerkers, omdat we de menselijke maat heel belangrijk vinden. Zo zorgen we ervoor dat we het op de inhoud heel scherp hebben, maar nooit op de persoon. We zeggen dan ook, als teamleider of manager sta je er, op momenten dat het moet, altijd boven, maar als het kán sta je er gewoon tussen. In een concurrerende markt waar de marges flinterdun zijn, dan zijn dit dingen die je van tevoren goed moet afstemmen. We proberen zo helder mogelijk te communiceren naar elkaar, zodat er geen ruis op de lijn ligt. En dat is ook onze kracht. Daarom investeren we ook in medewerkers tevredenheidsonderzoeken waarin we kunnen zien, wat speelt er bij onze mensen? Wat houdt hen bezig en waar kunnen zaken worden verbeterd?”

Waar ben je het meest trots op in je carrière?
“In de tijd dat ik bij Wehkamp werkte, was ik verantwoordelijk voor het opzetten van een nieuw magazijn in Zwolle. Dit was op dat moment de grootste van de wereld. Het gaat dan om investeringen van miljoenen, dus daar moest je goed over nagedacht hebben én uiteindelijk de directie kunnen overtuigen waarom die investering noodzakelijk is om te groeien. Het aan de voet staan van zo’n grote operatie, was voor mij tot nu toe het hoogtepunt in mijn carrière. De mooiste stappen maak ik denk ik bij Nabuurs, omdat je hier veel invloed hebt op wat er gebeurt  in het bedrijf. Ik ben P&L verantwoordelijk, dus alles wat ik doe moet ik verantwoorden en dat bevalt mij goed.”

Nabuurs foto 2

Wat waren de grootste uitdagingen?
“De grootste uitdaging is als je ergens werkt, je dan doorgroeit in een managementfunctie en opeens leiding moet geven aan mensen waar je eerst nog tussen stond. Ik werkte bijvoorbeeld eerst als inkoper bij Wehkamp en daarna maakte ik de stap naar Buying Manager. Ik moest in die tijd echt op zoek naar mijn eigen leiderschapsstijl. Wat mij in die tijd enorm heeft geholpen, is dat ik zelf ook een leidinggevende had die mij daarin coachte.”

Wat zou je young professionals, die aan de voorhoede staan om hun carrière te starten in logistiek, als advies willen meegeven?
“Als young professional in de logistiek is het van belang dat je je realiseert dat logistiek mensenwerk is. Je kunt hele mooie diploma’s hebben gehaald, maar uiteindelijk moet je op de juiste manier met mensen kunnen communiceren. Dat is het belangrijkste. Mensen met de hoogste opleidingen heb ik af zien gaan, omdat ze mensen niet konden meenemen met wat zij voor ogen hadden. Wat je aan communicatie leert op school, is heel anders dan in de praktijk.

Het is daarom goed voor jonge mensen om zich te realiseren dat, ook al heb je hele mooie diploma’s, het niet betekent dat je direct leidinggevende wordt in logistiek. Hiervoor moeten ook je soft skills op orde zijn. Deze kun je zelf ontwikkelen, maar het moet ook een beetje in de persoon zelf zitten. Daarnaast moet je ook rekening kunnen houden met cultuurverschillen. In de logistiek kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met buitenlandse medewerkers die met Kerst echt thuis willen zijn, omdat daar die familiebanden veel warmer zijn dan in Nederland. Daar moet je begrip voor hebben. Kortom, de interesse in mensen moet oprecht zijn. Zeker de jonge generaties pikt traditioneel leiderschap niet langer en dat past ook niet bij deze tijd. Persoonlijk vind ik het super interessant om te kijken naar wat de nieuwe generatie beweegt en wat hun behoeftes zijn met betrekking tot leiderschap.”

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
“Ik ben niet zo’n carrière planner, ik neem het zoals het komt. Ik ga zoveel mogelijk halen uit mijn huidige functie bij Nabuurs en ervoor zorgen dat dit bedrijf een mooie toekomst tegemoet gaat.”

TAGS: